Lekker Fit!

Vergeleken met andere steden in Nederland zijn er in Rotterdam meer kinderen met een ongezond of te zwaar gewicht. Dit heeft vaak te maken met het eten van ongezonde voeding en te weinig sporten.

LekkerFit! zorgt ervoor dat kinderen meer kunnen gaan sporten en meer leren over gezonde voeding.

Dit gebeurt door verschillende sportactiviteiten tijdens en na schooltijd. Maar ook door theorielessen over het eten en klaar maken van gezonde voeding.

LekkerFit! bestaat uit 10 belangrijke punten. De zogenaamde ’10 pijlers’.

 

Extra gym en bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd.

Kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen drie keer per week onder schooltijd gymles. Voor de groepen 5/6 die ook naar zwemles gaan zal dit twee keer in de week zijn. Regelmatig worden er tijdens de gymlessen clinics gegeven door een topsporter of een trainer van een bepaalde sport. Er worden na schooltijd ook veel schoolsporttoernooien georganiseerd. Alle kinderen vanaf groep 5 kunnen zich hier voor inschrijven.

Ook zijn er na school­tijd sportactiviteiten te doen. Deze sportenactiviteiten worden aangeboden door de Sportstimulering Noord’. 

De gymleraar nieuwe stijl.

De gymlessen tijdens schooltijd worden gegeven door een professionele gymdocent. Voor de Klimop is dat meester Daan.

Lespakket ‘Lekker Fit!’

Alle kinderen van de Klimop (dus ook de kleuters) werken met het lespakket ‘Lekker Fit!’. Tijdens deze theorielessen in de klas komen drie onderwerpen aan bod: bewegen (les 1), voeding (les 2) en gezonde keuzes (les 3). De groepsleerkracht geven de theorielessen. Bij elke les hoort een werkboekje, zodat ook de ouders er bij worden betrokken.

Sportlessen als opstap naar de sportvereniging.

Doordat er tijdens de gymlessen, clinics en het naschoolse sportaanbod veel aandacht wordt besteed aan sport, maken de kinderen op een leuke manier kennis met heel veel verschillende sporten. Zo krijgen de kinderen een beter beeld van wat ze leuk vinden en hopen we dat er meer kinderen in hun vrije tijd gaan sporten bij een vereniging.

Sportverenigingen terug in de wijk

Omdat er een sommige Rotterdamse wijken te weinig sportverenigingen zijn is de School Sport Vereniging opgericht. De leerlingen kunnen dan op een locatie dichtbij de school trainen en eventueel in het weekend op het complex van de vereniging competitiewedstrijden spelen. Op deze manier wordt het kinderen en ouders makkelijker gemaakt om lid te worden van een sportvereniging zonder daarvoor te hoeven reizen. Ook sporten de kinderen dan in een bekende omgeving omdat de trainingslocaties altijd in de buurt van de school zijn. Ook onze school heeft een School Sport Vereniging (SSV); SSV het oude Noorden. Voor meer informatie over de SSV kunt op op het bovenstaande logo van de schoolsportvereniging klikken, of kun u naar de website gaan:

http://www.schoolsportvereniging.nl/

De Fittest

Eenmaal per jaar doen de groepen 3 t/m 8 een zogenaamde Fittest. Tijdens de test doen de kinderen oefeningen om de conditie, kracht en het uithoudingsvermogen te meten. Ook wordt de lengte en het gewicht van de kinderen gemeten. Deze gegevens worden verwerkt en worden weergegeven in het ‘Lekker Fit!’-rapport. Bij dit alles hechten wij waarde aan de privacy van uw kind. Daarom zullen wij de uitslagen van de Eurofittest niet openlijk publiceren.  

Fitmeter

De Fitmeter is een speciaal voor Lekker Fit ontwikkeld computerprogramma, met als doel de fitheid van de kinderen inzichtelijk te maken.

In de Fitmeter wordt de deelname van de kinderen aan alle activiteiten bijge­houden. Daarnaast wordt de ontwikkeling in motorische vaardigheden inzichtelijk weergegeven en worden de re­sultaten van de Fittest ingevoerd. Bij elk schoolrapport hoort nu ook een LekkerFit!-rapport. In dit rapport zijn de beoordelingen van de verschillende vaardigheden terug te zien. Alle prestaties worden vertrouwelijk behandeld doordat alleen gymdocenten van LekkerFit! de Fitmeter kunnen gebruiken.

Hulp en advies door de schooldiëtist.

Tegenwoordig is advies van een voedingsdeskundige heel gewoon. De GGD vindt het belangrijk dat dit ook op scholen gebeurt. Daarom is er op elke LekkerFit!-school een schooldiëtist. Ook onze school heeft een eigen schooldiëtist. Als uit de Fittest blijkt dat het BMI van uw kind boven het gemiddelde ligt is het mogelijk dat u door onze schooldiëtist benaderd wordt. U krijgt dan de mogelijkheid om een afspraak te maken om samen met uw kind bij de voedingsdeskundige langs te gaan. De schooldiëtist is er om uw vragen te beantwoorden over de voeding of eetgedrag van uw kind, uzelf of voeding in het algemeen. Uw kind krijgt géén dieet en het gaat niet om afvallen! Samen met de schooldiëtist wordt er gekeken naar hoe u uw zoon/dochter gezonde gewoontes mee kunt geven waar uw kind direct voordeel van heeft. Het gesprek met de voedingsdeskundige is gratis en vindt plaats op school in een ruimte met privacy. 

De Rotterdamse Jeugdmonitor

De Rotterdamse Jeugdmonitor is een onderzoeksinstrument en is bedoeld om de gezondheid van Rotterdamse kinderen van 0 t/m 19 jaar te onderzoeken. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst verzamelt deze resultaten en bespreekt deze met de school.

 Oudervoorlichting

Ouders hebben grote invloed op de ontwikkeling van hun kind. LekkerFit! vindt het daarom enorm belangrijk dat ouders betrokken worden bij het project. Via bijvoorbeeld ouderbijeenkomsten kunnen de ouders worden geïnformeerd over LekkerFit! en bijbehorende sportactiviteiten. Ook zijn er regelmatig activiteiten waar LekkerFit! de ouders graag bij wil betrekken.

Klik hier voor de informatiefolder van LekkerFit! in pdf-formaat